header image
 

ÀFRICA – Salif Keita

Amb aquest capítol inicie una sèrie d’entregues dedicades a una música sovint tan desconeguda com el propi continent que la genera: la música africana.
De nord a sud i d’est a oest, Àfrica és tan ric i variat en la seua música com ho és en les seues diferents cultures.Valga com a punt de partida aquest tema -Africa, precisament- de Salif Keita per anar fent boca.

Nascut a Djoliba (Mali) en 1949, quan Salif Keita, a causa dels seus problemes a la vista, renuncia al seu projecte de ser professor i decideix dedicar-se a la música, és rebutjat per la seua família, ja que els Keita tradicionalment han estat una família de prínceps (de fet, són descendents directes del fundador de l’Imperi de Mali, Soundjata Keita).

Des del 1978 ha gravat prop de vint discos tant en solitari com en diverses col·laboracions. Entre aquestes cal destacar el disc col·lectiu “Tam tam pour l’Afrique” nascut per replegar fons per Etiòpia i on participa a petició del saxofonista Camerunés Manu Dubango.

També va participar a Londres l’any 1988 en un macro-concert amb altres músics africans com Youssou N’Dour per conmemorar el 70è aniversari de Nelson Mandela.

És precisament a partir del seu establiment a Montreuil (França) a meitat dels 80 quan Salif comença a ser conegut a Europa i on veu la llum la major part de la seua producció discogràfica i el seu èxit artístic.

A la fi, una vida bastant diferent de la que cabia esperar per a un albí de l’Àfrica profunda on, sols per aquest fet, hauria estat considerat portador de desgràcies i poders malèfics.

Afortunadament diferent.

~ by jcollado on .

Comments are closed.