header image
 

ÀFRICA – Cesaria Evora

Cesária Évora, va nàixer el 1941 a la ciutat portuària de Mindelo, a l’illa de São Vicente a l’arxipèlag atlàntic de Cap Verd, front les costes del Senegal. Coneguda com a Cize pels seus amics, prompte va rebre el sobrenom de la Reina de la Morna (un tipus de cançò tradicional, que algú ha anomenat el blues capverdià i que junt a la Coladera són els estils autòctons més conreats per la cantant). També hom l’ha batejat com la diva dels peus descalços, degut al seu costum de presentar-se descalça als escenaris, en solidaritat amb els sense sostre del seu país.

Malgrat la seua dedicació des de molt abans, no va ser coneguda internacionalment fins el 1988, quan té la possibilitat d’enregistrar  el seu primer disc La Diva aux Pieds Nus a París.

Des d’aleshores ha enregistrat una desena de discs, amés de publicar uns altres tants recopilatoris i directes.

Cesaria ha interpretat també alguns temes per a pel·lícules, com Ausencia per al film Underground d’Emir Kusturica o l’arxifamós bolero Bésame Mucho per a  Great Expectations, adaptació al cine de la novela homònima de Charles Dickens, rodada als EUA pel director mexicà Alfonso Cuarón que comptà entre altres actors amb Gwyneth Paltrow o Robert de Niro.

Nominada en diverses ocasions per als Grammy, no l’aconseguiria fins al 2004, quan el seu treball Voz d’Amor va ser premiat com el millor àlbum de World Music. També ha guanyat altres reconeixements internacionals com el Kora (l’equivalent als Grammy a l’Àfrica sub-sahariana),  a la millor artista africana i al millor àlbum Cabo Verde o en dues ocasions el francés Victoires de la Musique.

A finals de novembre d’aquest 2010 (fa tot just una setmana) acaba de veure la llum el seu últim treball Cesaria Evora &… , un recopilatori dels seus millors duets, amb cantants com Caetano Veloso, Compay Segundo, Eleftheria Arvanitaki, Ismael Lo, Adriano Celentano, Pedro Guerra, Marisa Monte i una llarga llista fins un total de18.

Imprescindible!

~ by jcollado on .

Comments are closed.